Home / 0
Carregant Esdeveniments
  • Aquest esdeveniment ja ha passat.
05 octubre Dissabte

EXPOSICIÓ / LES CAMPANES D’ÚS CIVIL A CATALUNYA

05 octubre 2020, 00:00 - 31 octubre 2020, 23:59
El Centre de Sarrià, Pare Miquel de Sarrià, 8
Barcelona, Spain
L’exposició ‘Les campanes d’ús civil a Catalunya: cap a la concepció moderna dels temps’ presenta l’evolució de les campanes al territori català. Emprades ja a la Xina fa 2.500 anys i també pels romans, les campanes han esdevingut el que són avui gràcies al monacat benedictí que, a partir dels segles VI i VII, va decidir convertir-les en la seva eina de comunicació amb l’exterior del temple. Les campanes de campanar arribaren a Catalunya a través del món carolingi i la seva tecnologia de foneria monumental.
Parròquies, monestirs i catedrals marcaven el temps amb els tocs —manuals— de les seves campanes. Eren els tocs dels resos canònics: matines, laudes, prima, conventual, tèrcia, sexta, nona, vespres, completes. Aquest patró constituïa el fil conductor del dia i el veritable patró temporal de la societat. Això no obstant, els tocs religiosos no foren desbancats en importància social fins molt més tard, quan la plena industrialització va ser un fet de país i els torns laborals van començar a girar a l’entorn de l’horari civil.
Els consells municipals van incentivar els tocs civils, no tant per la seva funció pràctica, sinó perquè eren poders emergents enfront del rei i de l’Església i el fet d’ocupar el paisatge sonor urbà amb una campana pròpia suposava ostentar el control i la regulació del ritme de vida i, per tant, era un atribut de poder. Fou així com aparegueren els campanars civils, les “Torres de les Hores”: coneixem els casos de Barcelona, Bolonya, Solsona, Bruges… o els edicles i templets afegits damunt dels campanars per tal de separar els vasos consagrats dels que no ho eren, tal com passa a Lleida, Tarragona, Cervera, València, Girona, Manresa…
L’exposició recull referències a les benediccions de campanes, cal recordar que les campanes tenen nom i padrins, i una festa prèvia a ser pujades al campanar.
En català i anglès, l’exposició és organitzada per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, i comissariada per l’arxiver i historiador de l’art Daniel Vilarrubias.


Entrada lliure
Detalls
Inici: 5 octubre 2020
Finalització: 31 octubre 2020
Cost: Entrada lliure
Categoria d'EsdevenimentCultura Popular
Recinte
Recinte: El Centre de Sarrià
Adreça: Pare Miquel de Sarrià, 8
Barcelona, Spain
Telèfon: 93 203 97 72
Organitzador
Organitza: Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural