MARWA, EL NOU DOCUMENTAL DEL MES D’OCTUBRE

MARWA, EL NOU DOCUMENTAL DEL MES D’OCTUBRE
L’exili vist des de la perspectiva d’un infant
El 18 i 26 d’octubre arriba al Teatre de Sarrià Marwa. Petita i valenta, una pel·lícula commovedora que retrata des del punt de vista de tres germans en plena infantesa la vida a un camp de refugiats sirians a Jordània. La Marwa i els seus germans ens mostren què vol dir créixer lluny de la teva llar com a exiliat. Ambdues projeccions es faran a les 20:30h, amb un preu de 3€ d’entrada general, amb accés lliure per a persones associades al Centre i Teatre de Sarrià.
Des del 2012, quan van fugir de la guerra de Síria, la petita Marwa i la seva família viuen al camp de refugiats de Zaatari, a Jordània. En el seu dia a dia, la Marwa és un esperit alegre i obert que no entén res de murs ni de barrots. El pas de la infantesa a l’adolescència la portarà a afrontar nous reptes per sobreviure en un entorn on, malgrat tot, la vida continua.
La Marwa s’ha adaptat a la vida al camp, té amics amb qui jugar i va a l’escola. Però quan el seu germà gran és interrogat per les autoritats sobre la seva possible associació amb militants extremistes, es topa amb una nova realitat completament desconeguda per ella. Les dures condicions al camp mai han torçat la voluntat de la Marwa per construir el seu propi camí, i aquest fet ha esdevingut un testimoni inspirador de resistència, supervivència i esperança.
En els últims anys, la guerra a Síria ha afectat milions de vides. Marwa. Petita i valenta (títol original, Tiny Souls) centra l’enfocament en els més petits, retratant les repercussions físiques i psicològiques després d’haver sigut testimonis de la violència, la destrucció i la deshumanització de la guerra. Un conflicte en què els infants han quedat fora de tota presa de decisions però hi tenen moltes coses a dir.
Segons l’Observatori Sirià dels Drets Humans, la guerra de Síria ha provocat més de 370.000 morts i més de 5,6 milions de refugiats. Segons ACNUR, gairebé 700.000 han acabat dins les fronteres de Jordània, el país veí, però només el 20% han trobat sostre en els campaments de refugiats de Zaatari i Azraq, com és el cas de la Marwa i la seva família. El 93% viuen per sota el llindar de pobresa.
Marwa. Petita i valenta, (títol original, “Tiny Souls”) és un retrat fílmic rodat al llarg de 4 anys que ens mostra la vida en un camp de refugiats des de la perspectiva dels infants. Veiem a la petita Marwa desenvolupar-se fins a convertir-se en adolescent, en un ambient llunyà i diferent d’on va néixer. Quin és el destí que els espera a les famílies refugiades? Com s’enfronten els infants al futur incert que els espera?