OVERSEAS: Són les treballadores de la llar esclaves del segle XXI?

OVERSEAS: Són les treballadores de la llar esclaves del segle XXI?

Aquest desembre arriba al Teatre de Sarrià Overseas, una pel·lícula impactant que retrata des de dins una escola per a empleades domèstiques, on un grup de noies es prepara per ser treballadores a l’estranger, on sovint queden desprotegides i sense poder veure durant molt de temps a la família i els fills. “Mai ploreu davant dels vostres caps!”, diu una instructora a les seves alumnes, “és una mostra de debilitat. I els filipins no som febles!”. Així entrenen a les noies que seran les properes treballadores domèstiques filipines a l’estranger, també conegudes com a OFW (Overseas Filipino Workers).

Un impactant retrat de les dones filipines que es veuen obligades a marxar a l’estranger per guanyar-se la vida fent de mainaderes i treballadores de la llar, i que es podrà veure al Teatre de Sarrià els dies 20 i 28 de desembre a les 19:30h. La mirada de la directora Sung-A Yoon barreja l’humor negre i la denúncia social, al mateix temps que posa en evidència una forma encoberta d’esclavitud moderna.

Overseas segueix l’etapa de formació d’un grup de dones que es preparen per afrontar una nova vida lluny de casa. La majoria dels contractes laborals, les obliguen a passar anys sense poder veure ni els fills ni la família. Durant les sessions de formació a l’escola, les alumnes practiquen tant el paper d’empleada com el mestressa, fet que dona peu a situacions surrealistes i alhora corprenedores. Aviat seran exportades a l’estranger com si fossin mercaderies i quedaran soles davant l’explotació laboral i agressions de tot tipus. Una història commovedora que mostra la determinació d’unes dones valentes, que s’agermanen sense perdre el sentit de l’humor i que comparteixen estratègies per afrontar el futur amb fermesa.

Es calcula que cada any al voltant de 10 milions de treballadores filipines marxen a l’estranger. Les seves remeses representen més de 30.000 milions de dòlars a l’economia del país, al voltant d’una dècima part del PIB total.

Overseas és un impressionant retrat de la dura realitat, sovint invisibilitzada, que viuen les treballadores domèstiques filipines a l’estrenger. Una pel·lícula que han titllat de “fonamental, imprescindible i necessària”, però alhora també és un crit en favor de l’amistat i del suport mutu d’un col·lectiu que resisteix estoicament a una de les noves formes de l’esclavitud moderna.