Home / El Triangle inclusiu
Sol arribaré abans però junts arribarem més lluny

Què és El Triangle Inclusiu?

El Triangle Inclusiu és un projecte d’aprenentatge i servei que forma part del programa de Justícia Global del Districte Sarrià – Sant Gervasi i té la intenció de crear sinergies entre alumnat i col·lectius vulnerables. A través de les eines que ens ofereix el teatre, el grup s’endinsa en les realitats de les persones que conformen el grup. El teatre ens serveix d’eina per a representar la realitat però també per a modelar-la, qüestionar-la i finalment transformar-la.
És a través del teatre que reflexionem sobre els temes que ens inquieten i ens defineixen. Arribem a l’escena des de diferents orígens: les talleristes, els alumnes de l’escola, i els usuaris en risc d’exclusió social.
Dalt de l’escenari ens confonem per a ser persones que s’ajuden i aprenen. A fora, de públic, tothom hi és convidat. A partir de la mostra del nostre exercici de creació, engeguem un debat comunitari. Compartim experiències i eixamplem consciències. Posem el nostre petit gra de sorra per construir una comunitat.
Objectius del projecte


 • Treballar les dificultats i l’esforç que cal per comunicar-se amb persones de diferent edat, procedència, nivells social, etc.
 • Potenciar l’autoestima i el sentiment en adults i joves.
 • Afavorir les habilitats socials, establir relacions interpersonals i el contacte social i d’interacció generacional i intercultural
 • Facilitar l’expressió de sentiments i emocions que evoquen les dinàmiques i jocs teatrals escollits.
 • Conèixer i valorar la tasca que fan diverses entitats de la ciutat en l’àmbit d’ajuda a les persones
 • Reforçar l’actitud de solidaritat envers els altres i desenvolupar competències personals, especialment habilitats socials.
 • Reconèixer i satisfer necessitats individuals i socials d’altres col·lectius
 • Potenciar habilitats comunicatives, empatia, saber escoltar, explicar…
 • Enriquir-nos amb persones que no estem acostumats a tractar i veure la diversitat com una oportunitat.
 • Compartir i transmetre coneixements i habilitats dels alumnes a les persones que formen part de les entitats col·laboradores
 • Conèixer, valorar i respectar valors com l’esforç, el compromís, la participació, la solidaritat i la tolerància
Com ho fem?

Busquem formar persones conscients del seu entorn i amb esperit crític que tinguin com a prioritat transformar la societat. Una de les maneres que tenim per fer- ho és mitjançant el servei i en aquest cas l’eina escollida és l’art i l’actuació amb els nostres propis cossos. El teatre és un llenguatge en el qual totes les persones podem ser artistes; és un camí per treballar en col·lectiu, per aprendre d’altres persones, tenir-ne cura i créixer juntes potenciant la creativitat que cada un de nosaltres tenim adormida i a la qual només cal donar-li permís per despertar.

Entenem que el servei apareix quan interactuem tant en la representació com en el debat o intercanvi d’idees posterior amb les persones que formen part del grup. “El triangle inclusiu” té, doncs, com a objectiu la formació, creació i impuls d’un grup de dinamització cultural, format per alumnat de secundària i col·lectius en situació vulnerable, i amb la finalitat d’oferir eines contra el risc d’exclusió social. Aquest projecte d’aprenentatge servei per als joves estudiants de secundària vol ser un espai de trobada de persones de diferents procedències i capacitats, que fomenti el debat i l’enriquiment mutu, compartint idees i coneixements.

Quan parlem de creativitat, ens referim a la recerca crítica del coneixement que tenim instal·lat i també a allò que representem i intentar donar una via d’expressió a una nova manera de percebre l’entorn i una nova manera de comportar-nos d’acord amb aquesta nova percepció.

Qui es pot presentar?

– Qualsevol Centre Educatiu: tant públic com privat.

3r i 4t d’ESO
Batxillerat
Cicles Formatius

Premis i reconeixements
 • Segon Premi a l’Integració Social 2016 (Federació d’Ateneus de Catalunya)
 • Finalista dels Premis Anuals de la Xarxa d’Aprenentatge i Servei de l’Estat Espanyol
Què diuen els mitjans?

Joves d’escola privada i d’un centre residencial, units pel teatre

Llegeix el reportatge complet del Diari de l’Educació.


Per més informació envia un correu a: projectes@centredesarria.cat
o trucant a:
93 203 97 72.