‘Com robar un país?’, el nou documental del mes de maig al Teatre de Sarrià

· Els propers 24 i 31 de maig, el Teatre de Sarrià acollirà la nova producció del mes de maig que ens apropa Docs Barcelona, de la mà dels directors Rehad Desai i Mark J. Kaplan, amb la qual ens traslladarem a l’any 2018, a Sud-Àfrica.

· “Com robar un país” investiga la trama de corrupció que va sacsejar la República de Sud-àfrica i per la qual es va jutjar al president Jacob Zuma.

· Les entrades ja estan disponibles al web del Teatre de Sarrià.

Arriba al Teatre de Sarrià Com robar un país, la pel·lícula que posa el descobert la gran trama de corrupció que va sacsejar la política i l’economia sud-africana l’any 2018, i que va acabar comportant la dimissió i el posterior judici al president Jacob Zuma. Com robar un país relata les incògnites que hi ha darrere d’un dels casos de corrupció més mediàtics i transcendents que es recorden. Hi ha lloc per a la justícia en la incipient democràcia sud-africana que tant d’esforç va costar de guanyar?

Un grup de periodistes d’investigació destapa un cas de corrupció en què està implicat Jacob Zuma, el que fou president de Sud-àfrica fins el 2018. Poc després, la redacció pateix una campanya de desinformació. Dos joves d’una empresa tecnològica troben proves que deixen al descobert el modus operandi que explica el segrest econòmic de l’estat de Sud-àfrica per part d’interessos privats i que s’ha dut a terme amb l’ajut d’alguns polítics.

Gràcies a Zuma, els membres de la família índia Gupta utilitzen els ingressos del país en benefici propi per mitjà de participacions irregulars en les mines de carbó, mitjans de comunicació i empreses tecnològiques, i, fins i tot, de l’accés fraudulent a alguns càrrecs públics.

En mig de tot plegat, la justícia acusa a Zuma d’haver cobrat, com a mínim, 4 milions de rands (240.000 euros) per part d’una empresa d’armament francesa a canvi d’haver firmat contractes milionaris per a l’exèrcit del país. Quan s’obre la investigació judicial, l’aleshores president, declara que tot són mentides i notícies falses.

“Amb la ràbia no n’hi ha prou. Com a cineastes hem de fer-hi alguna cosa”

directors de l’obra

Davant l’augment de lligams entre els interessos privats i el govern, qui en surt més mal parat son les institucions democràtiques, i també l’ANC (Congrés Nacional Africà), el principal partit del país i amb el qual Nelson Mandela l’any 1994 va guanyar les primeres eleccions multiracials de la República de Sud-àfrica.

La pel·lícula narra com un dels països africans amb un dels índex de desenvolupament humà més alts del continent fa front a una de les crisis polítiques més grans dels últims anys.

Trailer